+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » İlk Yazılımını Lisede Geliştiren SERA Girişimcisi

İlk Yazılımını Lisede Geliştiren SERA Girişimcisi

 Fotoğraf

19 yaşındaki Samet Karakuş, lise ikinci sınıftayken, öğretmenlerinin zor bir kodlama programı öğretmesine kızıp ilk yazılımını üretti.  Yetenekli gencin yaptığı yazılım mobil cihazlardan indiriliyor ve basit düzeyde kodlamayı öğretiyor.

Hürriyet Endüstri Meslek Anadolu Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü mezunu Samet Karakuş, ilk yazılımını 15 yaşında lise ikinci sınıfa giderken yaptı. Öğretmenlerinin derste öğrettiği kodlama programını başlangıç seviyesi için zor ve fazla profesyonel bulan Karakuş, daha basit bir kodlama programı üretti. Karakuş, ‘karakod’ adlı uygulamasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Uygulamamızın adı ‘karakod ‘ ve yazılım ve yazılım mantığını kullanıcının geleceğe yönelik kariyer planlamasını yaparak kullanıcıya kodlama yapmayı öğreten bir mobil uygulama.  Lise iki yıllarında derste kodlama öğretilirken öğretmenlerimiz profesyonel platformlar üzerinden eğitim veriyordu. Profesyonel platformlarda temel düzeyde bir kodlama öğretmek bir öğrenciye çok zor geliyordu, dolayısıyla anlamakta zorluk çekiyorduk. Bu da benim ilgimi çekti ve bir masaüstü uygulaması çıkarmaya karar verdim. Ortaya çıkardığım Türkçe uygulamayla öğrencilerin işini kolaylaştırdım.”

UYGULAMA SAYESİNDE MOBİL CİHAZLARDA ÜCRETSİZ KODLAMA ÖĞRENİLEBİLİYOR
Masaüstü uygulama şeklindeki ilk yazılımını, Erciyes Teknopark ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından hazırlanmış olan ‘Benim İşim Gişirim’ yarışması sayesinde mobil uygulamaya çeviren Karakuş, “250 kişinin katıldığı ‘Benim İşim Girişim’ Yarışmasında 9 finalist arasında kaldım ve Erciyes Teknopark’ın sağladığı fırsatlarla çok sayıda mentörle tanışarak uygulamamı mobil uygulamaya dönüştürdüm. Şu anda tüm Android ve IOS’lardan ücretsiz olarak indirilebiliyor” dedi.

‘HEDEFİM; TREND BİR UYGULAMA GELİŞTİRMEK’
Bundan sonraki hedefinin trend bir uygulama geliştirerek, Türkiye ve dünyada tanınır hale gelmek olduğunu dile getiren Karakuş, yazılımla uğraşan kendisi yaşındaki gençlere, kendi şehirlerindeki teknoparkların imkanlarından yararlanmaları önerisinde bulundu.


10:29, 23.12.2019