+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK

 Fotoğraf

Erciyes Üniversitesi, Türkiye’de İlk Defa Üniversite Sahipliğindeki Bir Patenti Devir Yoluyla Ticarileştirdi


Erciyes Üniversitesi kendisine ait patentlerden “Kalorisi Azaltılmış Prebiyotik Kahvaltılık Modifiye Tereyağı” adlı patenti Türkiye’nin köklü ve önde gelen gıda firmalarından Gülsan Gıda San. Tic. A.Ş.’ ye devir yoluyla ticarileştirildi.

Bu ticarileştirme ile Türkiye’de ilk defa üniversite sahipliğindeki bir patentin devri gerçekleşmiş oldu.
Erciyes Üniversitesi’nin bu başarısıyla ilgili açıklama yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven şunları söyledi: “Erciyes Üniversitesi’nin devir yoluyla ticarileşen ilk patenti olma özelliğini taşıyan, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mahmut Doğan’ın geliştirdiği Kalorisi Azaltılmış Prebiyotik Kahvaltılık Modifiye Tereyağı adlı ürün tamamen Erciyes Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilmiştir.
Üretilen bilginin sanayiye aktarılması noktasında Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla başarılı faaliyetler yürüten üniversitemiz, mülkiyeti kendisine ait patentlerden birini geçtiğimiz yıl lisans yoluyla ticarileştirmiş olup üniversitemiz tarihinde ilk defa patentten gelir elde etmiştir. Bu yıl da ticarileştirme faaliyetlerine ağırlık verilmiş olup bu vasıta ile toplumsal kalkınmaya ve katma değerli üretime katkı sağlanmıştır.

Üniversite – Sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden biri olan bu patent devri, devlet üniversiteleri arasında ihale yoluyla verilen patent olması açısından yine bir ilki temsil etmektedir.
Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitemizin teknoloji portföyünde yer alan patentlerini lisanslayarak bilginin ticari değere dönüşmesini sağlamak adına önemli çalışmalarına odaklanmıştır. Erciyes Üniversitesi olarak Kayseri ve ülke ekonomisine sağladığımız katkının daha da artması adına çalışmalarımızı sürdüreceğimizin altını çizmek isterim.
  Geliştirilen kahvaltılık tereyağ,
- Prebiyotik özelliği ile daha sağlıklı olup,
- Yüzde 40 oranında daha düşük kalori oranına sahiptir,
- Daha yumuşak yapısı ile ekmeğe sürümü kolay,
- Ekonomik ve uzun raf ömrüne sahiptir.

Ürünün bu özellikleriyle geliştirilmesinden yana duyduğumuz memnuniyeti de belirtmek isterim. Gülsan Gıda markasıyla raflarda yerini alacak bu ürünün ülke insanımıza hayırlı olmasını dilerim.”

Ar-ge çalışmaları tamamlanmış olan bu çalışmayı tüketicilere sunabilmek için patent devrinin firma bünyesine gerçekleşeceği firma sahibi Gülsan Gıda Genel Müdürü Mehmet Güldüoğlu ise şunları söyledi: “Son yıllarda kolesterolü artırdığı düşüncesiyle tereyağı tüketiminde azalmanın olduğu biliniyor. İnsanların tükettikleri besin maddeleri ile sağlıklı bir yaşam arasındaki ilişkiyi kavramaya başlamasıyla,  kolesterol ve kalp damar rahatsızlıklarını öne sürerek tereyağı tüketimi sınırlanmıştır. Bunun yanında diyetetik,  kalorisi azaltılmış, düşük yağlı ve lifli gıdaların tüketim eğilimi gittikçe artmıştır. Bizlerde bu sebeple Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında değerli öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Doğan hocamızın geliştirdiği kalorisi azaltılmış prebiyotik tereyağ ile ilgili patentini insanların tüketimine sunmak için firmamız Gülsan Gıda’ya devralıyoruz.”
Ayrıca kalorisi yüzünden aşırı kilo veya sağlık açısından tüketimde tereddütlü bireylerin kahvaltılarında çok rahat bir şekilde tüketebilecekleri yeni bir ürün olup, dünyada buna benzer başka bir çalışma yapılmadığını belirten Güldüoğlu, ürünün dünyada ilk olduğunu ve piyasaya sürmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.


13:21, 10.05.2018

Haber Fotoğrafları