+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Mühendislik Öğrencileri İş Kazalarına Biyonik Kol İle Çare Bulacak

Mühendislik Öğrencileri İş Kazalarına Biyonik Kol İle Çare Bulacak

 Fotoğraf

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, ‘Leap motion ile kontrol edilen robot el’ projesi ile iş kazalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Öğrenciler, TÜBİTAK desteği alan projeyi geliştirip uzaktan robot işçi yapmayı amaçlıyor.

ERÜ Mekatronik Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Cansel Cansu ile Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Hasan Basri Yaşoğlan, Danışmanları Prof. Dr. Recai Kılıç eşliğinde Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’nin rehberliğinde, fabrikalarda çokça görülen uzuv kayıplarını nasıl çözebilecekleri sorunundan yola çıkarak uzaktan kontrol edilebilen biyonik kol üretti.

TÜBİTAK’tan destek aldılar

Bitirme projesi olarak hazırladıkları ve yaklaşık 4 ay süren çalışma için TÜBİTAK 2209-B Projesi’ne başvurduklarını ve ERÜ’de desteklenen 6 proje içinde yer aldıklarını belirten başarılı gençler, biyonik elin çalışma prensibini şöyle anlattı:
“El tasarımı şeklinde bir prototipimiz ve bir kontrol aracımız var. Kontrol aracı cihazı bilgisayara bağlı oluyor, el hareketlerimizi bilgisayara aktarıyoruz, aktardığımız el hareketlerini de prototipini oluşturduğumuz biyonik ele tekrarlattırıyoruz. Sanayide ya da herhangi bir laboratuvar ortamında insanların zarar görebileceği alanlarda, iş ya da makine başında değil de uzaktan el hareketlerini tekrarlayarak bu prototipin kullanılmasını hedefledik. Böylece kişi zarar görmeyecek."

Amaç robot işçi yapmak
Öğrenciler biyonik ele gövde, baş, diğer el gibi diğer uzuvları da ekleyerek, Endüstri 4.0’da kullanılan robot işçiler alanında çalışmalar yapmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.


10:35, 13.06.2017

Haber Fotoğrafları