+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Kayserili Girişimci Sayesinde Orman Yangınlarına Erken Müdahale Mümkün Olacak

Kayserili Girişimci Sayesinde Orman Yangınlarına Erken Müdahale Mümkün Olacak

 Fotoğraf

Kayserili Girişimci Orhan Sargut, orman yangınını algılayarak erken müdahale edilmesini sağlayan sistem üretti.
Erciyes Teknopark’taki şirketinde orman yangınlarını erken algılayan sistem üreten Girişimci Orhan Sargut, amaçlarının, insansız bir mekanizma ile orman yangınlarına erken müdahale edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

İNSANSIZ ÇALIŞIYOR, TERMAL KAMERA İLE GÖZLEM YAPIYOR
Bir buçuk yıldır sistemi geliştirmek için çalıştıklarını belirten Girişimci Orhan Sargut, Türkiye’de ve dünyada, orman yangınlarını erken tespit edebilmek için bazı kameralı sistemler kurulduğunu, ancak kendi yaptıkları sistemde kameraları daha da geliştirip, üniteye veri gönderme işlemi ilave ettiklerini ifade etti. Sistemin bir diğer avantajının da insansız yönetilebilmesi ve kolay kurulum olduğunu vurgulayan Girişimci Orhan Sargut, “İnsan gücünü devre dışı bırakıp otomatik olarak, kendi imkanlarımızla yangını nasıl algılarız, kısa zamanda nasıl sonuç elde edebiliriz sorusunun üzerine böyle bir sistem üzerinde çalışmaya başladık. Yaptığımız araştırmalara göre gerek Türkiye’de gerek dünyada farklı bölgelerde kameralardan gözetleme sistemi kurulduğunu ama bu kurulan sistemlerin çok verimli olmadığını öğrendik. Biz bu sistemi termal kamera kullanarak en yüksek seviyede verimli kullanmak için çalışma yapıyoruz.” diye konuştu.

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETİYOR
Muadillerine göre daha verimli olan sistemin bir diğer avantajının da güneş enerjisi ile çalışması olduğunu kaydeden Girişimci Orhan Sargut, güneş enerjisi ile elde ettikleri elektriği depoladıklarını, böylece sistemin kapalı havalarda dahi kendini en az 3 gün idare edebileceğini söyledi.

İLK KURULUM HACER ORMANLARINA YAPILDI
Kayseri Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ortaklığında, pilot bölge olarak belirledikleri Aladağlardaki Hacer Ormanlarında ilk kurulumu yaptıklarını belirten Girişimci Orhan Sargut, termal kameralar ile aldıkları verileri, fiber radyo linklerle en yakın yerleşim merkezinde kurulan izleme istasyonuna transfer ettiklerini ifade etti. Girişimci Orhan Sargut, “Daha sonra gerekirse ya da bir tehlike oluşursa, termal kameraların ısıyı erken algılamasına bağlı olarak, ihbar merkezi bölgeye itfaiye ekiplerini gönderecek, böylece yangına erken müdahale sağlanmış olacak.” dedi. Sargut, Hacer Ormanlarındaki sistemden beklenen sonuç alınabilirse, Türkiye’deki tüm ormanlara uygulanabileceğini ifade etti. 


14:36, 23.05.2016